MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

41. Ježíš léčí duši

11. června 2023, 10. neděle v mezidobí

Mt 9,12–13: „Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní. Jděte a naučte se, co znamená: 'Milosrdenství chci, a ne oběť.' Nepřišel jsem totiž povolat spravedlivé, ale hříšníky.”

Celé evangelium: Mt 9,9–13

Rychlá cesta do nemocnice

Amálka utíkala přes dvorek u babičky a dědy tak rychle, jak jen dokázala, a pištěla: „Dědó, babí, Vilík si rozbil koleno! A teče mu krev! Hodně!” Babička i děda nechali práce a rychle utíkali za vnučkou, která je přivedla k Vilémovi. Ten seděl se slzami v očích na bobku a měl koleno úplně od krve. Děda ho vzal do náručí a přenesl na stoličku před domem. Babička mu pak ránu omyla vodou a chtěla mu ji zalepit.

„Jejda, Vilíku, to je ale velká trhlina!” zhrozila se babička, když ránu očistila. Na nic nečekala a hned začala udílet rychlé rozkazy: „Dědo, vyvez auto z garáže. Amálko, obuj se a sedni do auta. Budeme muset zajet na pohotovost. Ta rána potřebuje zašít.” Všichni rychle sedli do auta a odjeli. Děda řídil, babička se starala o Vildu a Amálka nemohla zůstat doma sama, takže jela taky.

Na pohotovosti naštěstí zrovna skoro nikdo nebyl, takže je rychle přijali a za chvíli měl Vilda na koleni tři stehy. Paní doktorka mu ho pak obvázala a brzy mohli jet zpátky domů. Všichni si oddechli. Po cestě se ještě zastavili na zmrzlinu, aby se z toho náročného zážitku trochu vzpamatovali.

Vilda už se usmíval a děkoval babičce: „Babi, děkuji ti. Ty jsi tak rychle zareagovala. Pomohla jsi mi a všem jsi hned řekla, co mají dělat, abychom hned odjeli, a paní doktorka mi stihla ránu hned zašít. Děkuji ti, že ses tak postarala.” Babička se usmívala a v duchu si říkala, že je to přece samozřejmost a že by pro svého vnuka udělala úplně všechno.

Stejně jako máme na světě lékaře, kteří pomáhají nemocným, přichází Ježíš k těm, kdo mají nemocné srdce. Nemocem srdce se říká hříchy. Hřešíme tehdy, když vědomě a dobrovolně děláme to, co Ježíše zarmucuje. Hříchů se dopouští každý člověk. Ježíš ale přesto každého hříšníka miluje a chce mu pomáhat. Všechny naše hříchy nám odpustí, když jich budeme litovat. 

Návrh modlitby

Ježíši, máš nás rád, i když jsme hříšní. Přicházíš k nám jako lékař k nemocným, abys nám naše hříchy odpustil. Chceme se ti teď omluvit za to, co jsme pokazili a co nás od tebe vzdaluje. Je nám to všechno moc líto.

Ježíši, je mi líto, že…

Ježíši, omlouvám se ti za…

Ježíši, můj hřích je…

Odevzdáváme ti všechny naše chyby, nedostatky a nedokonalosti a litujeme jich. Slibujeme ti, že se budeme snažit být lepší. Prosíme tě, abys nám pomáhal. Amen

 

dnes
pátek 3. květen 2024
Svátek sv. Filipa a Jakuba
Texty: 1Kor 15,1-8 // Zl 19(18) // Jan 14,6-14
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 4. květen 2024
pátý týden velikonoční
Texty: Sk 16,1-10 // Zl 100 // Jan 15,18-21
Bohoslužba 5:30 kaple Panny Marie Sněžné na Baldě, 18:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 5. květen 2024
6. neděle velikonoční
Texty: Sk 10,25-26.34-35.44-48 // Zl 98(97) // 1Jan 4,7-10 // Jan 15,9-17
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další