MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

4. Ochota

Rád dělám to, k čemu mě pozve Ježíš.

24. září 2023, 25. neděle v mezidobí

Mt 20, 2: „Smluvil s dělníky denár na den a poslal je na vinici.“

Celé evangelium: Mt 20, 1–16a

Chalupa staré paní

Když si Sofi otřela bahno z boty (nebo aspoň to, co otřít šlo), pokračovali v cestě. Ta je dovedla k malému dřevěnému domku. Kouřilo se z komína, takže určitě byl někdo doma. Než stihli zaklepat na dveře, otevřela jim drobná usměvavá paní. Zajiskřily jí oči, jako by věděla, že děti dnes přijdou, a hned je zvala dovnitř. „Dobrý den,“ pozdravily děti nesměle. Než se stihly posadit za masivní dubový stůl, Klárku napadlo, že by mohli milé paní nějak posloužit. „Nechtěla byste s něčím pomoct?” zeptala se. „Ale ano, budu moc ráda,“ odvětila stařenka. Pomohli jí tedy do světnice nanosit dříví na topení a připravit na stůl. Paní jim pak ohřála teplou bramboračku, kterou s chutí snědli, protože jim notně vyhládlo.

Když dojedli, paní, jako by věděla, co se jim událo, začala povídat: „Máte před sebou dlouhou cestu. Z naší země se jen tak domů nedostanete. Nemůžu vám povědět, co všechno vás čeká, ale bude to velké dobrodružství. Hlavně se nebojte, pomáhejte si a snažte se být tou nejlepší verzí sebe samých.“

Děti si nebyly jisté, jestli rozumí, ale ani se nestihly na nic zeptat, protože paní hned pokračovala: „Nemusíte se bát, že by vás hledali rodiče. Ve vašem světě se totiž zastavil čas. Můžete u mě zůstat, jak dlouho chcete. Až budete chtít jít dál, pokračujte po pěšině podél potoka a pak přes lávku.“

Děti se na sebe podívaly. Chvíli bylo ticho a Sofča pak špitla: „Tak my bychom teda šli.“ Olík a Klárka přikývli. Paní je tedy vyprovodila ke vchodu. Při loučení dodala: „Kdybyste potřebovali, můžete se vrátit.“ Děti přikývly, poděkovaly a vydaly se na další cestu.

 

Chodíš rád(a) na návštěvy?

Kterou máš rád polévku?

Jsi zvyklý(á) pomáhat druhým lidem?

Komu jsi naposled pomohl(a)?

V evangeliu pán posílá dělníky na svou vinici. V příběhu děti ochotně pomáhají staré paní. Všichni víme, že je důležité umět překonávat svou lenost, ať se nám to daří, nebo ne. Je potřeba se ochotně nasazovat pro druhé, i když se nám zrovna nechce. Ježíš nás zve k dobrým věcem.

 

dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další