MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

37. Důvěra a pravdivost

14. května 2023, 6. velikonoční neděle

Jan 14,16–17a: A já budu prosit Otce, a dá vám jiného Pomocníka, aby s vámi zůstal navždy: Ducha pravdy.

Celé evangelium: Jan 14,15–21

Zatajené jojo

Vilda poskakoval po dvoře u babičky a dědy a nevěděl, jak by se zabavil. Do ničeho se mu nechtělo. Chodil sem a tam a nudil se.

Na vnějším parapetu uviděl jakýsi malý žlutý předmět a rozhodl se, že ho prozkoumá. Když přišel až k němu, hned mu došlo, o co jde. Bylo to Amálčino dřevěné jojo. Napadlo ho, že by si ho půjčil a hrál si s ním. Jenže se nemohl sestry dovolit, protože zrovna byla s babičkou v obchodě. „Ale co, za chvíli ho zase vrátím a Amča ani nebude vědět, že jsem si ho půjčil,” pomyslel si. Sebral jojo a začal si s ním točit ve vzduchu.

Když jojo opsalo několik velkých kruhů, ozvala se hlasitá rána. Vilda si nevšiml, že přímo za ním je kovový sloup a praštil jojem přímo do něj. Kousek joja se odštípl. Vilda se polekal. Co teď bude dělat? Amča má to jojo moc ráda a bude se ptát, co se s ním stalo. Rozhodl se, že ho položí na okno a bude dělat, že s ním nemá nic společného.

Jen to udělal, vrzla branka a v ní stály babička a Amálka. Když se s Vildou obě pozdravily, Ami hned běžela k oknu, aby si vzala jojo, které na něm zapomněla. Zjistila ale, že je poničené. „Nevíš, co se s ním stalo?” zeptala se bráchy. „Nevím,” zapíral Vilém. „Ale víš,” vložila se do toho babička. „Viděla jsem tě přes plot, jak s ním točíš.”

Vilda zrudl. Amča se na něj zlostně podívala: „Ty lháři jeden!” a utekla do domu. Babička se na Viléma zamračila a řekla: „Mám takový dojem, že sis to teď u Amálky pokazil. Nevím, jestli ti bude ještě věřit, když jsi jí lhal. Měl by ses zamyslet, jak svou chybu napravíš.”

 

Lidem se nedá vždycky věřit. Někdy nás může někdo klamat. . S Ježíšem je to ale jiné. Tomu můžeme věřit úplně vždycky, protože je vždy naprosto pravdivý. Nemusíme se bát poslechnout, co nám říká. Svou poslušností dáváme najevo, že mu důvěřujeme. A kde zjistíme, co nám Ježíš říká? Dočteme se to v Bibli. 

Návrh modlitby

Ježíši, děkujeme Ti, že v tebe můžeme mít absolutní důvěru. Děkujeme Ti, že nás nikdy nezklameš a že nás dobře vedeš životem. Ježíši, důvěřujeme Ti.

Amen

dnes
pátek 26. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,26-33 // Zl 2 // Jan 14,1-6
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 27. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,44-52 // Zl 98 // Jan 14,7-14
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 28. duben 2024
5. neděle velikonoční
Texty: Sk 9,26-31 // Zl 22(21) // 1Jan 3,18-24 // Jan 15,1-8
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další