MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

1. Ctnosti

Chci si tvořit návyky v dobrém, i když je to někdy těžké.

3. září 2023, 22. neděle v mezidobí

Mt 17, 24b: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mě.“

Celé evangelium: Mt 16, 21–27

 

Domácí úkoly

 Klára seděla za stolem se skloněnou hlavou a soustředila se na příklad v učebnici. Dokončovala domácí úkol z matematiky. Vůbec se jí do něj nechtělo, ale dala si předsevzetí, že si každý den nejdříve dodělá domácí úkoly, a teprve potom si půjde hrát. Večer je totiž unavená a dodělávání domácích úkolů je pro ni daleko náročnější. Několikrát na ně dokonce úplně zapomněla a dostala ve škole černý puntík.

Sotva napsala poslední číslici, uslyšela z okna: „Kláárkóó, už to máš hotové? Čekáme na tebe!“ Byli to její kamarádi, dvojčata Oliver a Sofie, kteří bydlí v protějším domě. Stáli pod oknem a nemohli se dočkat, až za nimi Klárka přijde. Znají se už odmalička, protože jejich rodiče jsou přátelé. Tráví spolu čas skoro každý den, většinou na jedné ze zahrad u jejich domů. Někdy taky chodí ven za město do lesa nebo na louku. Nikdy nic neprovedli a rodiče vědí, že jim mohou důvěřovat, a nebojí se o ně.

„Už běžím!“ zavolala na ně Klárka z okna svého pokoje. Převlékla se do obnošených tepláků a mikiny, obula tenisky a vyběhla ven za kamarády. Na schodech mezi hlavními dveřmi a příjezdovou cestou k domu si ještě pomyslela, jak je ráda, že už má hotové domácí úkoly a může pro dnešek všechno pustit z hlavy. Bylo pro ni náročné si na to zvyknout, ale teď už s tím nemá vůbec žádný problém.

 

Kdy si děláš domácí úkoly?

Jak trávíš ve všední dny odpoledne a večery?

Hraješ si venku?

Máš nějaké návyky, které děláš každý den?

Jaký návyk v dobrém by sis chtěl(a) osvojit?

 

Ctnost (v křesťanském smyslu) znamená návyk v dobrém. Každý dobrý návyk nám nejen pomáhá stávat se stále lepšími Ježíšovými následovníky, ale také prožívat kvalitnější život, a to nejen v případě nás samotných, ale také lidí okolo nás. Vytvoření jakéhokoli návyku není záležitostí několika hodin ani dní. Pokud na sobě chceme něco změnit, je zapotřebí na tom dlouhodobě a systematicky pracovat.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další