MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

42. Být tady pro druhé

18. června 2023, 11. neděle v mezidobí

Mt 9,37–38: Tu řekl svým učedníkům: „Žeň je sice hojná, ale dělníků málo. Proste proto Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň!”

Celé evangelium: Mt 9,36–10,8

Malování

Děda s babičkou potřebovali vymalovat kuchyň. Taťka s mamkou proto rozhodli, že jim na celou sobotu půjdou pomoct. Nejdříve chtěli poslat Vildu a Amálku k tetě. Ti ale celý pátek tak žadonili, aby mohli babičce a dědovi taky pomáhat, že rodiče nakonec přemluvili, aby mohli malovat taky. „Hurá!” křičeli oba, když jim mamka oznámila, že se k nim mohou přidat.

Oblékli si na sebe staré oblečení a po cestě k prarodičům se ještě zastavili koupit igelit, kterým překryjí všechen nábytek. U babičky a dědy si nejdříve Amálka s Vildou chvíli hráli na dvoře, protože bylo potřeba přesunout nábytek. To museli udělat dospělí, protože nábytek je těžký. Pak si vzali štětce a pomáhali dělat první nátěry. Druhý nátěr byl už o něco těžší, protože se musel dělat válečkem. Bylo třeba s ním přejet rovně přes velký kus zdi. Vildovi to šlo, ale Amálce moc ne, a tak si šla raději hrát zpátky na dvorek.

Když bylo vše hotovo, celá rodina se společně navečeřela u dřevěného stolu za domem. Byli špinaví, ale spokojení. Kuchyň teď bude muset přes noc uschnout, nábytek se posune na své místo až zítra. Tatínek povídal dětem: „Ami, Vilíku, myslel jsem si, že nám tady budete jen překážet. Ale vy jste nám skvěle pomohli, a když pro vás nebyla práce, dokázali jste se sami zabavit na dvoře. Chtěl bych vám za to moc poděkovat. Jste dobří parťáci a příště vás zase rádi vezmeme s sebou.”

Amálka i Vilík měli radost, že mohli strávit hezký den s rodiči i prarodiči. Vilém je všechny ujišťoval: „No jasně, rádi vám příště zase pomůžeme. A budeme hodní.”

Ježíš nás vyzývá, abychom byli aktivní - abychom pomáhali druhým a snažili se o lepší svět.
Pomáháš druhým? A napadlo tě někdy, že Ježíš z toho má velkou radost?

Návrh modlitby

Ježíši, víme, že je důležité, abychom tady byli naplno pro druhé. Ty jsi pomáhal lidem, uzdravovali jsi je, radil jsi jim. My chceme podle svých možností také pomáhat. Chceme ti teď říct, jak bychom tu chtěli být více pro lidi okolo nás, pro naši rodinu, kamarády, spolužáky i ostatní.

Ježíši, chtěl/a bych víc… (pomáhat rodičům, hrát si se sourozencem, když si to bude přát...).

Amen

dnes
čtvrtek 2. květen 2024
pátý týden velikonoční
Texty: Sk 15,7-21 // Zl 96 // Jan 15,9-11
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 3. květen 2024
Svátek sv. Filipa a Jakuba
Texty: 1Kor 15,1-8 // Zl 19(18) // Jan 14,6-14
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 4. květen 2024
pátý týden velikonoční
Texty: Sk 16,1-10 // Zl 100 // Jan 15,18-21
Bohoslužba 5:30 kaple Panny Marie Sněžné na Baldě, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další