MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

37. Pracovitost

Spolu s Ježíšem se stávám lepším člověkem.

28. dubna 2024, 5. neděle velikonoční

Jan 15, 8: „Tím bude oslaven můj Otec, že ponesete mnoho ovoce a osvědčíte se jako moji učedníci.“

Celé evangelium: Jan 15, 1–8

Provaz

Děti se musely vrátit na začátek lesa, kde kůň nejspíš odbočil z cesty, po které měly jít. Nebyly si jisté, jestli se to stalo, nebo ne. Ale než aby se ztratily, radši se prostě chtěly vrátit. Na začátku lesa bylo rozcestí. A skutečně tam našli dřevěnou šipku, která ukazovala jiným směrem, než kam s nimi koník zabočil. Oddychly si, že jsou nyní správně, a vesele vykročily. Za chvíli však narazily na další překážku.

Došly ke kaňonu, přes který vedl visutý most. K mostu se ale muselo vyšplhat po žebříku, který byl úplně ztrouchnivělý. Oli se na něj pokusil stoupnout, ale příčka se pod ním hned rozpadla. Všichni tři přemýšleli, co budou dělat. Tato situace má určitě nějaké řešení. Ale jaké? Nic je nenapadalo.

V tom k nim přiskákala veverka. „Ahoj děti! Vím, jak se dostat na most. Vidíte támhletu rostlinu? Tu vysokou s tlustým stonkem? Je to provaznice pevná. Uprostřed jejího stonku jsou vlákna, ze kterých se dá uplést provaz. Ukážu vám, jak na to. A když si ho upletete, vezmu jeho konec, vyhopkám na visutý most a tam provaz uvážu, abyste po něm mohly vylézt. Mě totiž ztrouchnivělé dřevo udrží.“ Děti se zaradovaly. „Děkujeme ti, hned jdeme natrhat tyhle zvláštní rostliny!“ A daly se do práce. Když jich měly pořádnou hromadu, sedly si s veverkou na bobek do trávy a ta jim svými drobnými tlapkami ukázala, jak ze stonku vytahovat vlákna a splétat je. Nebylo to těžké, ale hodně časově náročné. Šlo to velmi pomalu. Dětem bylo jasné, že budou muset po zbytek dne splétat, pak tu někde přespat a další den ve splétání pokračovat. „To nevadí,“ pískla veverka, „nedaleko odtud je přístřešek, tam přespíte.“ Děti si oddychly. Splétaly tedy vlákna až do setmění a další den pak pokračovaly. V přístřešku našly nějaké jídlo, takže o večeři a snídani měly postaráno. Nakonec se jim jejich pracovitost vyplatila a lano dokončily. Měly z toho velkou radost. Veverka dodržela, co slíbila, a pomohla jim ho přivázat. Jeden po druhém vyšplhali nahoru na most. Odměnou jim byl nádherný výhled do kaňonu.

 

Viděl(a) jsi někdy ztrouchnivělé dřevo?

Umíš šplhat po žebříku a po provaze?

U jaké činnosti vydržíš mnoho hodin?

Proč je důležité být pracovitý(á)?

Práce dává člověku důstojnost, rozvíjí vlohy a schopnosti a umožňuje podílet se na rozvoji světa. Je cennou službou našim bližním. V neposlední řadě prací reagujeme na to, že nám Bůh přenechal vzácný dar – stvořenou zemi. 
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další