MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

31. Vděčnost

Děkuji Ježíši za život.

17. března 2024, 5. neděle postní

Jan 12, 27: „Ale právě kvůli té hodině jsem přišel.“

Celé evangelium: Jan 12, 20–33

Satelo

Když se s nimi Satelo zase rozloučil, bylo v jejich srdcích nějak divně prázdno. Mrzelo je, že s nimi nezůstal déle. Ale chápali, že má i jiné povinnosti. Šlapali pomalu do mírného kopce, všichni tři vedle sebe, a vzpomínali na všechna setkání s ním. „Když jsme ho poprvé uviděli,“ vzpomínala Klárka, měla jsem z něj tak příjemný pocit. Nebylo to, jako když se potkáme s jiným dospělým, třeba s učitelem nebo sousedkou. On na mě už od začátku působil jako náš kamarád. Jako někdo, kdo nám nechce rozkazovat, ale naslouchat a pomáhat.“ Sofie dodávala: „Pro mě bylo nejsilnější, když mě zachránil z té vysoké skály. Tolik se mi ulevilo, když mě objal. Cítila jsem se jako u mámy. Dokonce jsem se vůbec nebála lézt po laně dolů. A to jsem v tělocviku lezení po tyči i po provaze nesnášela a nikdy mi nešlo.“ „Já zase moc rád vzpomínám na ten táborák,“ přidal se Oliver. „Byla u něj tak přátelská atmosféra. Jindy bych se v noci v lese asi bál. Ale v tu chvíli jsem se cítil skoro víc v bezpečí než doma na zahradě. A jak říkala Klárka, bylo to s ním jako s kamarádem, či dokonce nejlepším přítelem.“

Razili si cestu zarostlou pěšinou, která se zužovala. Museli jít za sebou a věnovat veškerou energii chůzi, protože kopec byl čím dál prudší. Proto hovor přerušili. Všechny tři ale velice hřálo u srdce, že mají tak dobrého průvodce. Pociťovali obrovskou vděčnost, a kdyby věděli, komu mají za Satela děkovat, určitě by mu se slzami štěstí padli k nohám. V tu chvíli ale ještě netušili, co je už za chvilku potká. 

Byl(a) jsi někdy na procházce či výletě na kopci?

S kým se cítíš dobře? Proč?

Co pro tebe znamená bezpečí?

Schopnost být vděčný velmi úzce souvisí s celkovou životní spokojeností. Je to jeden z návyků, který se opravdu vyplatí systematicky budovat. My křesťané máme výhodu, že nemusíme své vděčnosti jen zapisovat do deníčku, ale můžeme je v modlitbě odevzdávat milujícímu Ježíši, který naši vděčnost prožívá spolu s námi.
dnes
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 11. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,23-28 // Zl 47 // Jan 16,23b-28
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další