MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

29. Úcta

Mám Ježíše i druhé lidi v úctě a vážnosti.

3. března 2024, 3. neděle postní

Jan 2, 16: „Jděte s tím odtud! Nedělejte z domu mého Otce tržnici!“

Celé evangelium: Jan 2, 13–25

Nepříjemné setkání

Cesta je zavedla okolo řeky do lesa. Klárka nesla na zádech batoh a vykračovala si několik kroků před Olíkem a Sofčou. Měla nějak moc energie. Najednou se stalo něco, co nikdo z nich nečekal. Na Klárku se ze stromu spustila opice! Hbitě a obratně jí sebrala batoh a usadila se s ním na stromě u cesty. Všem třem zatrnulo. Mají v něm přece důležité věci. A batoh hlavně není jejich. Měli v plánu ho Satelově mámě vrátit. Opice se přihlouple usmála a obratnými prsty otevřela přezku. Pak postupně vytahovala věci, které v něm měly děti uložené. Některé si nechala pověšené vedle sebe na stromě, některé házela za sebe. Čichla si k pytlíku s jídlem, ale moc jí nevoněl, takže letěl dolů. Ani láhev s vodou pro ni nebyla příliš zajímavá. Pak vytáhla mikinu. Zkusila do ní kousnout a pověsila ji na strom vedle sebe. Byla Klárky. Oli se Sofčou naštěstí měli své mikiny kolem pasu. Pak se přehrabovala v náhradních ponožkách, které taky většinou skončily na zemi. Oliver se nejvíc bál, že se jí podaří otevřít boční kapsu. Byl v ní totiž schovaný mobil, který si u sebe celou dobu nesl ještě z domu. Kdyby ho opice zahodila na zem, nejspíš by bylo po něm.

Najednou se ta dlouhoruká potvora znova přihlouple usmála, pověsila batoh na větev vedle mikiny a odskákala pryč. Děti si tak oddychly! Utíkaly posbírat všechny rozházené věci. Oliver vlezl na strom a sundal batoh a mikinu. Mobil byl naštěstí v pořádku. „Mně bylo tak hrozně, když jsem to viděl,“ svěřil se holkám. Ty to viděly úplně stejně. „Ten pocit, že si někdo jen tak pohazuje s věcmi, které jsou pro mě důležité, byl hrozný,“ přiznala se Sofi. Klárka měla skoro slzy na krajíčku. „Oli, prosím, vezmeš ten batoh zase ty? Mám strach, aby mi ho někdo zase nesebral.“ „Za to ty přece nemůžeš,“ uklidňoval ji Olík. „Mně by ten batoh opice ukradla stejně, jako ho vzala tobě.“

Viděl(a) jsi někdy živou opici?

Vysypal se ti někdy batoh?

Stalo se ti někdy, že by si někdo vzal tvoje věci bez dovolení?

Jak jsi se u toho cítil(a)?

Ctnost úcty se projevuje tím, že máme respekt k druhým lidem i k Bohu a také bereme vážně vše, co s nimi souvisí a co k nim patří.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další