MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

27. Skromnost, půst

Dokážu si pro Ježíše odříct, co mám rád.

18. února 2024, 1. neděle postní

Mk 1, 12: „Duch vyvedl Ježíše na poušť.“

Celé evangelium: Mk 1, 12–15

Hojnost, nebo dobrodružství?

Když se děti vrátily do pokoje, natáhly se do měkkých postelí. Kdyby všichni tři neměli v hlavě důležitou a naléhavou otázku, asi by hned usnuli. S přeplněnými břichy a po procházce zahradami by to šlo hned. Nebyl na to ale prostor. Bylo potřeba se poradit. Začal Oliver: „Tak co, holky? Jak to vidíte? Já bych tu tak rád zůstal! A kdo říká, že tu musíme být napořád? Zdržme se třeba týden, dva, tři... Užijeme si všechny ty sladkosti a různou zábavu a pak půjdeme dál!“ Klárce se to ale nepozdávalo. „Já si myslím, že to není dobrý nápad. Zpohodlníme tady a už se nám nebude nikam chtít. To víte, že by se mi tady líbilo. Ale myslím si, že jsme v téhle zemi pro něco víc, než abychom si jenom užívali v paláci. Nebojím se vzdát pohodlí, které tady máme. Naopak se těším na dobrodružství, které nás čeká.“

Sofie se nemohla rozhodnout. Sladkosti jí tolik chutnaly. Nebyla si jistá, jestli se jich dokáže vzdát. Najednou ji napadlo: „Co si myslíte, že by na našem místě udělal Satelo? Zůstal by tady, nebo by šel dál? Řekla bych, že podle toho poznáme, jak se máme rozhodnout.“ Všichni tři se zamysleli. Bylo jim hned jasné, že Satelo by pokračoval v cestě. Dohodli se tedy, že následující den půjdou dál, a šli to hned oznámit královně. Té to byl trochu líto, ale chápala je a nepřemlouvala. Všichni tři byli rádi, že se dokázali ovládnout a nepodlehli nabídce pohodlného života.

Při jakých příležitostech jíš cukroví, dort nebo jiné sladkosti?

Dokážeš se vzdát něčeho, co máš rád(a)?

Je to pro tebe snadné, nebo těžké?

Je něco, co by sis odříct asi nedokázal(a)?

Postní doba je výzvou k obrácení a ke změně smýšlení. Na rozdíl od ctnosti sebeovládání jde v tomto případě daleko o víc než si jen dokázat něco odříct, i když to s ní také souvisí. Pokud v našem životě zřeknutím se něčeho, co máme rádi, nevznikne prostor pro Ježíše, postíme se zbytečně.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další