MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

17. Víra

Boha nevidím, ale věřím, že dělá velké věci.

24. prosince 2023, 4. neděle adventní

Lk 1, 38: „Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova.“

Celé evangelium: Lk 1, 26–38

Kdo je Satelo?

Děti se se Satelem rozloučily a urychleně pokračovaly v cestě. Chtěly už být co nejdál od té divné skály. Pořád se ohlížely, jestli někde neuvidí toho nebezpečného orla. Vážně by nechtěly, aby někoho z nich znova unesl. Během cesty průběžně vymýšlely, kam by se mohly schovat, kdyby se zase objevil, ale zároveň doufaly, že nebude třeba takového úkrytu využít.

Když už byli všichni tři o pěkných pár tisíc kroků dál a dorazili na další louku u potoka, rozhodli se na chvilku posadit, odpočinout si a rozbalit si svačinu, kterou dostali. Když se s chutí zakousli do chleba a sýra, Klárka se s plnou pusou zeptala sourozenců: „Hele, a kdo je vlastně Satelo? Přemýšleli jste nad tím? Je to velmi zvláštní člověk. Ale v tom nejlepším smyslu. Je mi s ním moc dobře.“ „Souhlasím,“ přidal se Olík. „Je mi sympatický. Cítím se v jeho přítomnosti v bezpečí a vnímám, že se nemusím ničeho bát.“ Sofie s plnou pusou přikyvovala, a když polkla, dodala. „Já to vnímám tak, že je vlastně jedno, kdo to je. Důležitější je, že je tu pro nás a že nám pomáhá. Že se na něj můžeme spolehnout a že cítíme, že jsme pod jeho ochranou. Víme, že tato země je opravdu zvláštní, a shodli jsme se na tom, že máme pocit, jako by nás tu někdo pořád doprovázel. Cítíme, že nám tu někdo připravuje cestu, dopředu o nás říká všem, které máme potkat, a stará se o nás. Nemám tušení, kdo to je, ale myslím, že nám poslal i Satela. A cítím, že nás má rád.“

Olík i Klárka se Sofií souhlasili. Všichni tři se tak shodli na tom, že vnímají, že v této zemi nad nimi někdo bdí a má je rád. Netuší, kdo to je a nikdy ho neviděli, ale to jim nevadí. Stačí, když ví, že se nemusí o nic strachovat.

Co si rád(a) bereš na svačinu, když jdeš do přírody?

Měl(a) jsti někdy strach, že se ti venku něco stane?

Komu nebo čemu důvěřuješ? A nedůvěřuješ?

Věříš něčemu, co jsi nikdy neviděla?

Víra je dar, díky kterému můžeme vstoupit do tajemství, které nás přesahuje. Spolu s Marií můžeme vírou odpovídat na Boží pozvání.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další