MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

15. Odvaha

Neváhám dát Ježíši své srdce. Cvičím se v odvaze.

10. prosince 2023, 2. neděle adventní

Mk 1, 3: „Připravte cestu Pánu, vyrovnejte mu stezky!“

Celé evangelium: Mk 1, 1–8

Brána

Když se ráno probudili, dostali vydatnou snídani a na cestu ještě několik chlebů a sýr. Milý muž, který se jim představil jako Satelo, si nechal převyprávět, co všechno už zažili. Naslouchal jim, pokyvoval hlavou, ale měli dojem, jako by už stejně všechno věděl. Když dopovídali, řekl jim: „Jste odvážní a stateční. Mám z vás radost. Kdybyste během další cesty byli v úzkých, zavolejte mě, rád vám pomůžu. Jsem tu pro vás. Teď je ale čas, abyste se vydali na další cestu. Kousek za mým domem vás čeká další překážka. Nebojte se jí a buďte při jejím zdolávání rozhodní.“

I když děti přesně nevěděly, jak to Satelo myslí, pokývaly hlavou, rozloučily se a vydaly se na další cestu. Netrvalo to ani hodinu a došli k velké dřevěné bráně. Byla tak vysoká, že by jí prošel i obr. A tak těžká, že by toho obra klidně rozmáčkla, kdyby se v ní nechal přivřít. Nejhorší na ní ale bylo, že se pořád dokola otevírala a zavírala. V tu chvíli dětem došlo, kam mířila Satelova rada. Musí rychle projít dveřmi ve chvíli, kdy budou otevřené. „Připomíná mi to,“ řekla Klárka, „když jsme v tělocviku podbíhali lano, které se točilo. Člověk nesměl zaváhat, prostě se musel ve správnou chvíli rozběhnout a nezastavit.“ „Jo, máš pravdu, to je přesně ono,“ přitakal Olda. A dodal: „Tak co, chytneme se za ruce, a až se dveře začnou otevírat, rychle tam vběhneme?“ Holky souhlasily. Ve všech třech byla malá dušička, ale věděli, že nemají jinou možnost než tuto překážku zdolat. Vzájemně si stiskli dlaně. Když se dveře začaly otevírat, Olík zavolal: „Teď!“ a rozběhli se, co jim nohy stačily. Nedívali se nalevo ani napravo. Soustředili se jen na to, aby byli včas na druhé straně brány. A podařilo se to! Když byli v bezpečí za bránou, na chvilku si lehli do trávy, aby si odpočinuli. Bušící srdce se jim za chvilku zklidnila. Byli šťastní, že zdolali další překážku.

Co rád(a) snídáš?

Viděl(a) jsi někdy velkou dřevěnou bránu?

Zkoušel(a) jsi někdy podbíhat točící se lano?

Víš, co to znamená, když někdo váhá?

V jakých situacích jsi rozhodný(á)?

Někdy je jednoduché následovat Ježíše, ale někdy je to pro nás náročné. Žít život, který nám nabízí Ježíš vyžaduje odvahu. V některých situacích může být těžké se k Ježíši přihlásit. Ve druhém adventním týdnu se nech inspirovat bl. Zdenkou Ceílií Schelingovou. Snaž se být odvážný(á). Konkrétní úkoly pro tento týden najdeš v kostele na kartičce s obrázkem bl. Zdenky.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další