MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

14. Advent

Připravuji se na příchod Ježíše. Trénuji trpělivost.

3. prosince 2023, 1. neděle adventní

Mk 13, 33: „Dejte si pozor, bděte, protože nevíte, kdy přijde poslední den.“

Celé evangelium: Mk 13, 33–37

Čekání

Procházeli lesem, který nebral konce. Byli vyčerpaní, a navíc se začalo stmívat. Doufali, že zase narazí na nějaký přístřešek. Zdálo se jim, že v tomhle světě všechno naznačuje, že o nich někdo ví a stará se o ně. Netušili, kdo to je, ale byli si jistí, že je s nimi. Jak by jinak všechny bytosti, které potkali, věděly, kdo jsou? Jak by znaly jejich jména? Jak je možné, že mají vyznačenou cestu a že na ní vždycky narazí přesně na to, co zrovna potřebují?

Právě teď ale měli pocit, že to tak úplně neplatí. Cesta mezi stromy nebrala konce a na dohled nebylo nic, co by značilo, že brzy budou venku. Najednou se napravo mezi stromy objevila velmi dobře ukrytá chalupa. Byla velmi podobná té, kterou potkali hned první den. Děti se k ní radostně rozběhly. Jenže nikdo nebyl doma. „Myslíte si, že ten, kdo tu bydlí, ještě dnes přijde?“ ptal se Oliver holek. „Nevím,“ odpověděla Klárka. „Já taky ne,“ dodala Sofča, „ale věřím, že jo. Prostě bych se tu posadila a čekala. Je už večer a my máme dvě možnosti: buď půjdeme sami dál a budeme doufat, že najdeme nějaké lepší místo k přenocování, nebo počkáme tady a spolehneme se, že obyvatel tohoto domku dorazí. Ostatně pokud věříme, že v tomhle světě nad námi někdo drží ochrannou ruku, určitě nás tu nenechá samotné a někoho nám pošle.“ Oliver a Klára souhlasili. Posadili se tedy do mechu, opřeli se o dřevěný plot a čekali. Byla jim zima, a tak se k sobě tiskli. Zavíraly se jim oči, ale usnout nedokázali, protože měli velký hlad. Trvalo to asi hodinu a půl, ale nakonec se přece jen dočkali. Už byla tma, když se začaly ozývat téměř neslyšné, ale pevné a rozhodné kroky a před dětmi se objevil vysoký muž. Nejdřív se polekaly, ale když na ně promluvil, strach z nich hned opadl. Jeho hlas byl měkký a přátelský. „Jsem rád, že jste vydrželi, až se vrátím z cesty. Pojďte dál, u mě se najíte, napijete, umyjete i dobře vyspíte.“

Byl(a) jsi někdy potmě v lese?

Co děláš, když je ti zima?

Míváš často hlad?

Dokážeš čekat?

Napadá tě, jak tento příběh souvisí s adventem?

Advent znamená příchod. Ten, kdo čeká, se připravuje na příchod toho, kdo je očekáván. Má to být doba, kdy se těšíme na setkání s dítětem Ježíšem. Je to čas, který je obzvlášť příhodný, abychom se zdokonalovali ve vybraných návycích v dobrém, tedy ve ctnostech. Pravými mistry ve ctnosti byli svatí a proto nám mohou být skvělým vzorem. V prvním adventním týdnu se nech inspirovat sv. Terezií z Lisieux. Snaž se o trpělivost s druhými i se sebou. Konkrétní úkoly pro tento týden najdeš v kostele na kartičce s obrázkem sv. Terezky.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další