MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

12. Tvořivost

Mám tolik velkých a krásných talentů!

19. listopadu 2023, 33. neděle v mezidobí

Mt 25, 21: „Správně, služebníku dobrý a věrný. Málo jsi spravoval věrně, mnoho ti svěřím. Pojď se radovat se svým pánem.“

Celé evangelium: Mt 25, 14–30

Lesní víla

Kousek za bažinou les, kterým procházeli, znatelně ztemněl. Byl trochu strašidelný, zároveň ale měl své kouzlo. Došli až na malou mýtinku. Rostla tam neobvykle hebká tráva a mezi stromy probleskovaly paprsky světla, které tomuto místu dodávaly zvláštní jemnou atmosféru. Bohužel tady ale skončila cesta, a tak děti netušily, kudy mají jít dál.

Uprostřed mýtiny zahlédli drobnou postavu. Opatrně se přiblížili a spatřili roztomilé děvčátko. Vypadalo jako víla. Dívka mohla být přibližně stejně stará jako oni. Zkusili ji oslovit: „Ahoj. Prosím, poradila bys nám, kudy pokračuje cesta?“ Víla odpověděla: „Ráda vám poradím. Cesta se na tuto mýtinu napojuje tamhle mezi dvěma modříny. Ale než budete pokračovat, prosím, udělali byste mi malou laskavost? Dnes večer jdu na vílí slavnost a potřebovala bych pomoct ozdobit šaty. Vůbec si s nimi nevím rady a všechny moje kamarádky budou určitě nastrojené jako na ples.“ Děti ani na chvíli nezaváhaly: „Rádi ti pomůžeme. To je maličkost.“ Všichni tři totiž rádi malovali nebo něco vyráběli, takže to pro ně byla hračka.

Prošli se po louce i okrajích lesa. Holky nasbíraly drobné kytičky, ze kterých vyrobily víle pásek. Zapletly je do věnečku, který jí připevnili okolo pasu. Olíka napadlo nasbírat na kraji lesa borůvky a ostružiny, opatrně je rozmáčknout a šťávou z nich víle šaty opatrně prstem pomalovat. Udělal jí drobné vlnky okolo spodního lemu, tečky na rukávech a okolo krku.

Víla byla nadšená. „Myslím, že budu mít nejkrásnější šaty ze všech víl na slavnosti. Děkuji vám!“ A všechny tři děti objala. Děti měly radost, že dokázaly tak dobře využít svou tvořivost pro dobro někoho jiného. Rozloučily se s vílou a vydaly se na další cestu.

Máš svoje oblíbené šaty, košili, tričko nebo jiný kus oblečení?

Tvoříš rád(a)?

A co?

Maluješ?

Pomáháš rodičům s vařením nebo pečením?

Dělá ti radost, když dokážeš něco vytvořit?

Už jste někdy někoho obdaroval(a) svým výtvorem?

Každý z nás dostal od Boha mnoho talentů. Někdy je těžké si to přiznat a uvědomit a taky věřit, že jsou nám ušity přesně na míru. Rozpoznávejme je a rozvíjejme je. Tvořivost připodobňuje člověka jeho Stvořiteli.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další