MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

10. Mírnost

Učím se znát správnou míru.

5. listopadu 2023, 31. neděle v mezidobí

Mt 23, 5: „Všechny své skutky dělají jen proto, aby se ukázali před lidmi.“

Celé evangelium: Mt 23, 1–12

Rovnováha

Cesta je dovedla až k jezeru. Měli pocit, že už na tomto místě někdy byli. „No jasně, já už vím!“ vykřikla Sofča. „Vrátili jsme se oklikou k vodě, u které jsme odpočívali. Jen jsme přišli z jiné strany.“ U břehu byla uvázaná loďka. Byl do ní vyryt nápis: JEDU SAMA. NASEDNI A DRŽ ROVNOVÁHU. Děti chtěly hned naskočit, ale zjistily, že to není tak jednoduché. Nejdřív se pokoušel nastoupit Olík, ale málem spadl do vody. Pak to zkusila Klárka. Chvilku se na loďce udržela, ale nakonec vyskočila ven. Ani Sofi nebyla úspěšnější. Tak to zkoušeli nějakou dobu jeden po druhém, ale nedařilo se jim.

„Možná, že je potřeba loďku víc zatížit,“ napadlo Olivera. Zkusme naskočit všichni tři a držet se velmi blízko sebe. Chytili se za ruce a opatrně, ale svižně vstoupili do loďky. Přimkli se k sobě a drželi se za pas. A ono to fungovalo! Loďka se malinko kývala, ale byla daleko stabilnější. Za chvilku se odlepila od břehu a pomalu se rozjela. Udržovat stabilitu za jízdy nebylo vůbec jednoduché. Kdyby se některé z dětí pustilo, naklonilo nebo udělalo prudký pohyb, nejspíš by všichni tři spadli do vody. Ale podařilo se jim vydržet a bez úhony doplout až k druhému břehu.

Opatrně vyskočili na malinké dřevěné molo, u kterého loďka zastavila. Když měli všichni tři pevnou půdu pod nohama, objali se radostí. Byli nadšení, že zvládli další úkol. Na nedalekém stromě uviděli velkou šipku, podle které poznali, kudy mají jít dál. Ihned vyšli na cestu a za chvíli došli k dřevěnému přístřešku, ve kterém našli teplé deky a matrace. Přenocovali tam a ráno pokračovali v cestě.

Jel jsi někdy na loďce?

Dokážeš udržet rovnováhu na jedné noze?

Co to znamená udržet rovnováhu?

Co se stane, když člověk rovnováhu neudrží?

Mírnost je schopnost najít správnou míru. Děti v příběhu hledají rovnováhu na loďce. V životě často hledáme rovnováhu mezi dvěma extrémy: mezi přílišnou skromností a chvástáním se, mezi leností a workoholismem, mezi přílišným projevováním se a uzavřeností. Extrémy nejsou dobrou volbou, je třeba dobře rozlišovat.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další