MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

6. Děkuji ti, Ježíši!

9. října 2022, 28. neděle v mezidobí

Lk 17,15–16: Když jeden z nich zpozoroval, že je uzdraven, vrátil se, mocným hlasem velebil Boha, padl mu k nohám tváří až k zemi a děkoval mu. Byl to Samaritán.

Celé evangelium:Lk 17,11–19

Nečekaný dárek

Dědeček vítal Amálku a Viléma ve dveřích: „Ahoj, děti! Dnes máme pro vás s babičkou speciální překvapení. Musíte si ho ale nejdřív najít. Je schované někde v obývacím pokoji.” Amálka a Vilda výskli nadšením. Jakmile se vyzuli, utíkali do obýváku. Hledali pod gaučem, za skříněmi, mezi polštáři. Po pár minutách slavila úspěch mladší hledačka: krabičku převázanou žlutou stuhou objevila na poličce vedle rodinné fotografie. „Správně, to je ono!” pochválil ji děda.

Obě děti si sedly na gauč a netrpělivě se do krabičky dobývaly. Uvnitř byla dvě malá autíčka s ovladači. „Tý jo, to jsou auta, co jezdí samy!” zajásal Vilda. I Amálce se to líbilo. „Ne tak úplně,” uváděl věc na pravou míru děda a sundal ze skříně nějakou krabici. Pak ji otevřel. „Auta dokážou jezdit jedině po této silnici, která se musí složit. Ale ještě než vám ji dám, bych od vás chtěl něco slyšet. Když jste rozbalili auta, zapomněli jste totiž něco říct. Sourozenci se nejdříve nechápavě podívali na dědu a pak na sebe. Nevěděli, co po nich chce. „To mě mrzí, že nevíte,” zareagoval na jejich výrazy ve tvářích děda. „Zkuste nad tím chvilku přemýšlet. Půjdu si na chvíli i s krabicí sednout do kuchyně a počkám, až vás to napadne. Bylo by mi líto, kdybyste na to nepřišli.”

Jen se za ním zaklaply dveře, Vilda se plácnul do čela: „Jsme to ale hloupí! Ami, vždyť my jsme dědovi zapomněli poděkovat.” „No jo, máš pravdu,” přidala se sestra. Ihned šli svou chybu do vedlejší místnosti napravit: „Děkujeme ti, dědečku.” Děda je pak poslal, aby šli poděkovat ještě babičce. Pak společně vytáhli jednotlivé díly autodráhy v obývacím pokoji na koberec a společně ji postavili. Celé odpoledne pak s auty po dráze drandili, zkoušeli mezi sebou závodit nebo jezdili jen tak. Moc je to bavilo. A děti si byly jisté, že už nikdy nezapomenou poděkovat.

 

Za všechno, co dostanu, nemám zapomenout poděkovat. Největším dárkem je pro mě ale Ježíš a to, co pro mě udělal. Jemu děkuji v modlitbě.

Návrh modlitby

Milý Ježíši, v životě máme tolik dobrých věcí, které nejsou samozřejmost. Chceme Ti teď o nich říct ... Děkujeme ti, Ježíši.

dnes
pátek 29. březen 2024
Velký pátek
Texty: Iz 52,13-53,12 // Zl 31(30) // Zid 4,14-16;5,7-9 // Jan 18,1-19,42
Bohoslužba 15:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 30. březen 2024
Bílá sobota
Texty:
Bohoslužba 19:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 31. březen 2024
Slavnost Zmrtvýchvstání Páně
Texty: Sk 10,34a.37-43 // Zl 118(117) // Kol 3,1-4 // Jan 20,1-9
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další