MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

40. Otec, Syn a Duch Svatý

4. června 2023, Nejsvětější Trojice

Jan 3,16: Tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.

Celé evangelium: Jan 3,16–18

Voda, led a pára

Babička vařila na plotně brambory. Z hrnce stoupala pára. Amálka seděla za stolem s bradou opřenou o dlaně na stole a pozorovala bílé mraky nad hrncem. Po chvíli se zeptala babičky: „Babi, mohla bych si, prosím, zkusit dát nad ten hrnec ruku?” Babička souhlasila, vzala ji do náručí a zvedla ji k plotně. Musely být obě opatrné, aby se nespálily.

„Ty jo, já ji mám úplně mokrou,” divila se Amča, když ji babička postavila zpátky na zem. „Protože se ti pára na ruce ochladila a změnila se zase ve vodu,” vysvětlovala babička. A kdybys dala trochu vody do mrazáku, tak by se zase změnila na led.”

„To už jsem viděla,” přikyvovala vnučka. „Dáváme si v létě do limonády ledové kostky. Led je studený, zatímco pára je horká. Je zajímavé, že voda, led a pára vypadají úplně jinak, ale přitom je to pořád ta stejná voda.” „Přesně tak,” souhlasila babička. „Taky jsem nad tím už odmala přemýšlela. A připomíná mi to Boha, který je zase jeden ve třech osobách. Otec, Syn a Duch svatý je pořád jeden Bůh.”

Amálka kroutila hlavou: „Babi, tohle jsem nikdy nepochopila. Ledu, páře a vodě rozumím. Ale jak může být jeden Bůh zároveň tři osoby? To přece nejde!” „Víš, to je takové tajemství,” vysvětlovala babi. Nikdo z nás to úplně nepochopí. Ani já to dobře nechápu, ani děda, ani nikdo jiný. Takže si z toho nic nedělej. Důležité je vědět, že Bůh nás má rád a že nám pomáhá. A to není žádná záhada.”

Náš Bůh je jeden ve třech osobách: Otec, Syn a Duch svatý. Je to velké tajemství, které možná nikdy úplně nepochopíme. Ale to nevadí.

Návrh modlitby

Ježíši, děkujeme ti, že jsme mohli poznat, že k sobě spolu s Bohem Otcem a Duchem svatým nerozlučně patříte. Děkujeme ti, že se můžeme v modlitbě obracet k vám všem. Chceme vám teď říct všechno, co máme na srdci.

Vyslovte své chvály, prosby a díky.

Amen

dnes
pátek 19. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,1-20 // Zl 117 // Jan 6,52-59
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 20. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,31-42 // Zl 116 // Jan 6,60-69
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 21. duben 2024
4. neděle velikonoční
Texty: Sk 4,8-12 // Zl 118(117) // 1Jan 3,1-2 // Jan 10,11-18
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další