MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

35. Následujeme Ježíše

30. dubna 2023, 4. velikonoční neděle

Jan 10,4: Když všechny své ovce vyvede, jde před nimi a ovce ho následují, protože znají jeho hlas.

Celé evangelium: Jan 10,1–10

Mapa

Vilém a Amálka prosili už několik týdnů dědu, aby je vzal na procházku do lesa za domem. Děda nebyl proti. Chtěl ale počkat, až bude venku hezky teplo. Což už bylo. Vzali si tedy všichni tři pohodlné oblečení, pevné boty, svačinu a pití a vydali se na odpolední výlet.

Ušli kousek cesty po polňačce a došli na kraj lesa. Tam se cesta dělila na další tři. „Dědo, kudy máme jít?” ptaly se děti. Dědeček se zatvářil tajuplně. „Já nevím. Chtěl bych, abychom nyní cestu vybrali všichni tři.” Pak si sundal batoh a vytáhl z něj velký složený papír, který byl pokreslený barevnými skvrnami, malinkatými obrázky a popsaný spoustou nápisů a čísel. „To je mapa,” vysvětloval dětem. Podle ní se dá najít v přírodě správná cesta.” Pak ji rozložil na trávu a společně se do ní dívali.

Vilda si vzpomněl, že takovou mapu zná. „Používá ji můj tatínek. Ale má ji v mobilu a nemusí nic hledat. Jen zadá cíl cesty a mapy ho navigují samy.” „Přesně tak,” přitakal děda. A pokračoval: „V této papírové mapě si ale každý musí najít cestu sám. Ukážu vám, jak na to.”

Pak zabořil prst do mapy v místě, kde se právě nacházejí, a vysvětloval jim, jak mají poznat, kudy mají jít. Vysvětlil dětem, jak se s mapou pracuje, a společně hledali správnou cestu.

Když se po dvou hodinách vrátili podle mapy domů, byli unavení, ale spokojení. Dědeček vnoučata pochválil: „Orientace v mapě vám šla skvěle. Jsem na vás hrdý.”

Když Ježíš říká, že on je jako dveře, skrze které máme projít, znamená to, že musíme poznat Ježíšovo srdce, jeho lásku – to, co je nejpodstatnější. Je to stejné jako s naší maminkou: nějak vypadá, nějak se obléká, něco říká, ale to nejpodstatnější je na ní její láska – její srdce. My se prostě můžeme spolehnout na to, že maminka nás má ráda a chce pro nás to nejlepší. Stejně a ještě víc se můžeme spolehnout na Ježíše. Když poznáme jeho srdce a jak nás má rád, pak je nám už jasné, že není a nemůže být nějaký jiný způsob, jak se dostat a jak vejít jako dveřmi ke skutečnému životu. Můžeme Ježíši v těchto dnech říkat: Ježíši – otevři mi, prosím, své dveře – otevři mi své srdce!
Když nevím, kudy mám jít, ztratím se. Ježíš mi pomáhá hledat správnou cestu.

Návrh modlitby

Ježíši, děkujeme ti, že nás dobře vedeš životem jako pastýř ovečky. Děkujeme ti, že tě můžeme následovat a že víme, že se s tebou neztratíme. Chceme být tvými dobrými následovníky. Předkládáme ti teď všechny svoje prosby.

Říkejte všechno, co máte na srdci.

Prosíme tě, Ježíši...

Amen

dnes
čtvrtek 25. duben 2024
Svátek sv. Marka
Texty: 1 Pt 5,5b-14 // Zl 89 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 26. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,26-33 // Zl 2 // Jan 14,1-6
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 27. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,44-52 // Zl 98 // Jan 14,7-14
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další