MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

34. Ježíš je s námi pořád

23. dubna 2023, 3. velikonoční neděle

Lk 24,32: Což nám nehořelo srdce, když k nám na cestě mluvil a odhaloval smysl Písma?

Celé evangelium: Lk 24,32

Lampička

Byl večer. Amálka a Vilík se chystali do postele. Měli už uklizené hračky, nachystané batůžky na další den a rozestlané postele. Amálka už byla v pyžamku a ležela v posteli, Vilík se umýval v koupelně. Až budou oba v posteli, přijdou ještě rodiče a dají jim pusu na dobrou noc.

Amča se v posteli trochu nudila, a tak si začala hrát s vypínačem lampičky, který visel přímo nad ní. Píchala do něj prstem, aby se mírně rozhoupal. Pak zkoušela, jakou silou ho musí zmáčknout, aby světlo zhaslo, ale schválně ho nezhasínala. V jednu chvíli ho ale omylem zhasla. Lekla se toho a cukla rukou k sobě.

„Ale no tak, Amálo, já nic nevidím!” vyjekl nazlobený Vilda, který právě vešel do pokojíku a zavřel za sebou dveře. Mával okolo sebe rukama, aby do ničeho nenarazil. „Promiň,” omlouvala se polekaná sestra. Snažila se nahmatat vypínač nad sebou, ale nedařilo se jí to. „Promiň, nemůžu ho najít,” vysvětlovala bráchovi. Ten se krůček po krůčku vydal tam, kde slyšel Amčin hlas. „Já k tobě zkusím dojít poslepu. Říkej něco, ať tě slyším.”

Naštěstí to k Amálčině posteli bylo jen pár kroků. Vilda za chvíli dorazil a posadil se vedle ní. Svou postel má hned vedle. Ještě, že si sourozenci každý večer uklízí všechny hračky a nebylo tak o co zakopnout.

„Je mi to líto, Vili,” omlouvala se Ami zkroušeně. „Už si s tím vypínačem nebudu hrát.” „To nevadí, společně jsme to zvládli,” odpověděl jí na to Vilém. Pak jí pomohl nahmatat vypínač a rozsvítili. Vilda si pak lehnul do své postele a čekali na rodiče, až jim přijdou dát dobrou noc.

Stejně jako Amálka vedla Vildu, vede nás Ježíš životem. Je s námi i ve chvílích, kdy ho nevidíme a neuvědomujeme si, že je nablízku, tak jako učedníci cestou do Emauz, jak jsme četli v evangeliu této neděle.

Návrh modlitby

Ježíši, děkujeme ti, že jsi nám nablízku, i když si to neuvědomujeme. Děkujeme ti, že nás vedeš životem, že nás chráníš a opatruješ. Omlouváme se ti, že si někdy nevšímáme, že jsi blízko, a že tě nedokážeme poznat. Jsme rádi, že se na tebe můžeme spolehnout a že se nemusíme bát

Říkejte všechno, co ještě máte na srdci.

Amen

dnes
pátek 19. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,1-20 // Zl 117 // Jan 6,52-59
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 20. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,31-42 // Zl 116 // Jan 6,60-69
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 21. duben 2024
4. neděle velikonoční
Texty: Sk 4,8-12 // Zl 118(117) // 1Jan 3,1-2 // Jan 10,11-18
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další