MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

31. Velikonoční události

2. dubna 2023, Květná neděle

Mt 27,54: Když setník a jeho lidé, kteří měli u Ježíše stráž, viděli to zemětřesení a všechno, co se dělo, hrozně se polekali a říkali: „To byl opravdu syn Boží!”

Mt 26,14–27.66

Velikonoce

Babička s dědou měli na stole skleněnou vázu bez vody a v ní strčené tři větvičky s čímsi, co vypadalo jako šedé bobky. Amálka seděla s bradou opřenou o dlaně položené na stole a koukala na tu divnou rostlinu. Nenapadalo ji, co by to mohlo být, a tak se rozhodla, že se zeptá babičky, která právě vcházela do místnosti: „Babi, co jsou ty šedé chuchvalce?” Babička se smála. „Ale jaképak chuchvalce? To jsou kočičky. Přinesli jsme si je v neděli z kostela. Slavila se totiž květná neděle, začátek Svatého týdne.”

 „Jasně, už si vzpomínám!” radovala se Ami. „Byly před kostelem ve velké krabici a každý si mohl vzít.” Máme je doma taky, ale menší a trochu do žluta. Mamka je zastrčila za kříž v obýváku. A babi, já si pamatuju, co jsme si v neděli připomínali! Ježíš přijel na oslíkovi do Jeruzaléma a všichni mu mávali a radovali se.”

„Správně,” pochválila vnučku babička. „A věděla bys, co slavíme dnes? Je Zelený čtvrtek.” Amálka se zamyslela, ale nevěděla. Babička jí proto začala vysvětlovat: „Připomínáme si, jak Ježíš večeřel s apoštoly a dával jim chléb a víno jako svoje tělo a krev. Zítra bude Velký pátek, kdy Ježíš zemřel na kříži. Na Bílou sobotu bude ležet v hrobě a v neděli se budeme radovat, protože vstane z mrtvých.” „Ano, to bude velká slavnost!” těšila se Amča. „Budeme mít na oběd řízky,” smála se a babička s ní. Obě ale věděly, že řízky vůbec nebudou důležité. Důležitá bude radost z toho, že nás Ježíš zachránil svou obětí na kříži.

Amálka si pak vzala pět papírů a každý důležitý den Svatého týdne namalovala, aby si je dobře zapamatovala.

Velikonoce jsou velký a důležitý svátek, protože si připomínáme, že Ježíš za nás zemřel na kříži a třetí den vstal z mrtvých. Byla to oběť lásky, kterou nás zachránil před smrtí.

Návrh modlitby

Ježíši, vstoupili jsme do Svatého týdne. Budeme si připomínat tvoji velkou oběť lásky.

Na Květnou neděli si připomínáme, jak jsi přijel na oslíku do Jeruzaléma.

Na Zelený čtvrtek si budeme připomínat poslední večeři, při které jsi nám dal sám sebe pod způsobou chleba a vína.

Na Velký pátek prožijeme připomínku tvé smrti.

Celou Bílou sobotu budeš ležet v hrobě.

A v neděli budeme prožívat velkou radost z tvého vzkříšení.

Prosíme tě, abychom dokázali tyto dny dobře prožít, i když to pro nás někdy bude náročné. Chceme ti tím dát najevo, že tě máme rádi. Děkujeme ti za všechno, co jsi pro nás udělal.

Amen

dnes
sobota 20. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,31-42 // Zl 116 // Jan 6,60-69
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zítra
neděle 21. duben 2024
4. neděle velikonoční
Texty: Sk 4,8-12 // Zl 118(117) // 1Jan 3,1-2 // Jan 10,11-18
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
pozítří
pondělí 22. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 11,1-18 // Zl 42 // Jan 10,1-10
zobrazit další