MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

16. Chtění a milovaní

18. prosince 2022, 4. adventní neděle

Mt 1,23: Hle, panna počne a porodí syna a dají mu jméno Emanuel, to znamená "Bůh s námi".

Celé evangelium: Mt 1,18-24

Peněženka

Maminka se snažila opatrně zaparkovat mezi dalšími stojícími auty před školou. Před chvílí spolu s Vildou odvedla Amálku do školky a teď chtěla doprovodit Vildu do školy. Vilík ji pozoroval, a když viděl, že se jí parkování pro málo místa příliš nedaří, navrhl: „Mami, stačí, když mi zastavíš. Já jen vyskočím a půjdu do školy.” Maminka ale nesouhlasila: „Jenže já ti potřebuji ještě něco předat, víš?”

Když se jí konečně podařilo auto umístit mezi dvě další vozidla, vystoupila a otevřela kabelku, ve které se chvíli soustředěně snažila něco nahmatat. Za chvíli se spokojeně usmála a vytáhla malou koženou peněženku. „Už jsem se bála, že jsem ji nechala doma,” oddechla si. „To je babiččina peněženka. Zapomněla si ji u nás. Mohl bys jí ji, prosím, vrátit?” Vilda se usmál, zakýval hlavou, sundal si batoh a peněženku opatrně vložil do horní kapsy na zip. Pak maminku objal a utíkal do vyučování, protože brzy mělo zvonit.

O přestávce si na peněženku vzpomněl. „Co v ní babička asi má?” Nedalo mu to, vzal ji do ruky a opatrně rozepnul patent, který bránil jejímu rozevírání. Uviděl poloprůhlednou kapsu, ve které byla zastrčená fotka. Opatrně ji vytáhl, aby si ji mohl prohlédnout. Na fotce uviděl sebe a Amálku! Přivedlo ho to do rozpaků. Zároveň ale měl radost. Fotku zastrčil zpátky a peněženku schoval do batohu.

Když ho babička odpoledne vyzvedávala u školy, hned jí hlásil, že má její peněženku u sebe. „Babi, musím se přiznat, že jsem nakouknul dovnitř. A viděl jsem tam fotku Amči a mě. Proč máš naši fotku v peněžence?” „No přece proto, že vás mám ráda,” smála se babička. „Vždycky, když ji otevírám a vidím vaši fotku, vzpomenu si na vás a zahřeje mě u srdce, že vás mám. Mamka s taťkou vás v peněžence taky mají. I děda.” „Ty jo. Já chci mít taky vaši fotku u sebe. I Amálky. Protože vás mám rád,” přál si Vilda. „Dobře, domluvíme se s mámou, aby ti taky nějakou vytiskla,” slíbila mu babi.

Ježíš se narodil na svět jako malé dítě a měl rodiče Josefa a Marii. Bůh chtěl na světě každého z nás, stejně jako Ježíše. Každý z nás má někoho rád. Pro každého z nás je někdo tak důležitý, že si ho chce pořád připomínat. Kdo je to pro tebe?

Návrh modlitby

Pomodli se za svého kamaráda/kamarádku.

Ježíši, děkuji Ti za ... (doplň jméno)

Pokud chceš můžeš ještě neco dodat (ať je zdravý, abys ho ochraňoval, aby se jí dařilo ve škole…)

Amen.

dnes
středa 24. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 12,24-13,5a // Zl 67 // Jan 12,44-50
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 25. duben 2024
Svátek sv. Marka
Texty: 1 Pt 5,5b-14 // Zl 89 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 26. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,26-33 // Zl 2 // Jan 14,1-6
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další