MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

12. Ježíš je můj vzor

20. listopadu 2022, Ježíše Krista Krále

Lk 23,41: My ovšem spravedlivě: dostáváme přece jen, jak si zasloužíme za to, co jsme spáchali, ale on neudělal nic zlého.

Celé evangelium: Lk 23,35–43

Skvrna

Vilda a Amálka seděli u stolu v kuchyni a svačili tvarohový koláč. „Dáte si k tomu džus?” zeptala se jich babička. Oba chtěli. Vilík prosil o pomerančový a Amča si vyžádala černý rybíz. Babička se jí to ale snažila rozmluvit: „Černý rybíz hodně špiní. Nechceš si to raději rozmyslet? Co kdyby ses polila?” „Neboj, babi, nepoliju,” odpověděla Ami. Babička jí tedy vyhověla. Když před ni ale pokládala sklenici červeno-fialového nápoje, trochu zaváhala. Řekla si ale, že bude vnučce věřit, a odešla do komory pro cibuli.

Najednou ale uslyšela, jak Amča polekaně vypískla. „Je to tady,” řekla si v duchu babi. Hned se vrátila do kuchyně, aby zjistila, že se její obavy naplnily. Amálie měla na šatech velkou skvrnu a v očích slzy. „To jsou moje oblíbené šaty,” plakala. „Já jsem ti to říkala,” proběhlo babičce hlavou. Ale neřekla to. Místo toho vnučce pomohla vstát od stolu, hned jí sundávala polité šaty a utěšovala ji: „Neboj, to se vypere.” „To jsou mo-mo-moje oblíbené,” opakovala vzlykající Amálka.

Babička nejprve šaty opláchla pod studenou vodou, pak je rozložila na pračce a na skvrnu nasypala kyselinu citronovou. „Snad zmizí,” vyjádřila naději, vzala vnučku na ruce a šla s ní do pokoje, aby si tam mohla obléknout náhradní šaty. Když je měla Amálka na sobě, objala babičku a zeptala se jí: „Ty se mi nesměješ, babi? Ani Vilda?” „Proč bychom se ti měli smát?” nechápala babička. „No že jsem nešikovná. A že jsem udělala chybu.” Babi se usmála. „Kvůli tomu bychom se ti určitě nesmáli, moje drahá. To by se mohlo stát každému. Všichni děláme chyby. Ale, prosím, buď příště opatrnější.” „Budu,” slíbila Amálka.

O slavnosti Ježíše Krista Krále si připomínáme, že Ježíš je Pánem úplně nade vším. I když se vzdal zlaté koruny, meče, žezla i trůnu a vyměnil je za trnovou korunu, hřebíky a kříž. Snášel klidně i to, že se mu lidé posmívali, přestože nic špatného neudělal. Udělal to proto, že nás má rád a chtěl nás zachránit.

 

Návrh modlitby

Ježíši, ty jsi nikdy žádný hřích neudělal, ale já, stejně jako Amálka, chyby a hříchy dělám stále dokola. Děkuji ti, že mě máš rád a že se před tebou nemusím stydět své hříchy přiznat. Chci Ti je teď odevzdat a poprosit tě, abys mi je odpustil.

Ježíši, odpusť mi, že…

Amen.

dnes
čtvrtek 28. březen 2024
Zelený čtvrtek
Texty: Ex 12,1-8.11-14 // Zl 116(115) // 1Kor 11,23-26 // Jan 13,1-15
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN, 18:00 Sv. Jakub
zítra
pátek 29. březen 2024
Velký pátek
Texty: Iz 52,13-53,12 // Zl 31(30) // Zid 4,14-16;5,7-9 // Jan 18,1-19,42
Bohoslužba 15:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 30. březen 2024
Bílá sobota
Texty:
Bohoslužba 19:00 Sv. Jakub
zobrazit další