MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

10. Jaké to bude v nebi?

6. listopadu 2022, 32. neděle v mezidobí

Lk 20,36: Už přece nemohou zemřít, jsou totiž rovní andělům a jsou syny Božími, neboť mají účast na vzkříšení.

Celé evangelium: 20,27–38

Spolužák

Vilda dnes přišel k babičce a dědovi hrozně naštvaný. Jen co je pozdravil, šel rovnou do obýváku, tam si lehl na pohovku, otočil se ke stěně a netečně koukal do polštáře. Ani Amálka nevěděla, co se s ním děje. Tak tam vydržel ležet dobrou půlhodinu a vůbec mu nevadilo, že si sestra s prarodiči ve vedlejší místnosti pochutnávají na čokoládovém dortu.

Když se v něm uvolnilo to největší napětí a konečně dokázal přijít do kuchyně, aby se občerstvil, ostatní se ho hned ptali, co se stalo. A tak se dal do vysvětlování: „Byl jsem dnes hodně rozčílený. Pořád mě zlobí spolužák Petr. Dělá mi naschvály, směje se mi a schovává mi věci. Dneska mi vyhodil modrou pastelku do koše a já jsem se tak naštval, že jsem vzal celé jeho pouzdro a hodil ho do koše taky. Viděla to paní učitelka, zlobila se, přinutila mě, abych se mu omluvil, a dostal jsem poznámku. Je mi hrozně, protože on mě zlobí pořád, ale problém jsem měl hlavně já. Nejradši bych začal chodit do úplně jiné školy, abych se s ním už nemusel potkat.”

Všichni si jeho trápení vyslechli. Když domluvil, zeptala se ho babička: „A myslíš si, že by to v jiné škole bylo lepší? Že bys tam nepotkal jiného spolužáka, který by tě zlobil?” „Já nevím, asi jo,” na to Vilda. „Ale až budu na střední škole, tak budu mít určitě pokoj.” „No, tak tím bych si nebyla jistá. Všude, kam půjdeš, narazíš na nějakého člověka, se kterým si nebudeš rozumět.” „A až budu jednou chodit do práce, tak taky?” „Nejspíš ano, Vilíku. To prostě k životu patří.” „Ach jo. Takže tohle trápení nikdy neskončí?” „Neboj se, skončí. Až se jednou dostaneš do nebe, už se tam nebudeš muset s nikým zlobit.” „A Petr jednou půjde taky do nebe? Jestli jo, tak já tam nechci!” „Neboj se. V nebi už neexistuje nic z toho, co ti teď vadí. Není tam nespravedlnost, posmívání ani zlost. Tam už nám bude všem jenom hezky.”

Vilda to moc nechápal. Šel si znova sednout do obýváku. Tentokrát už nebyl naštvaný, ale potřeboval si trochu popřemýšlet nad tím, co mu babička právě řekla.

Nebe neí místo, ale stav,ve kterém budeme naplno s Ježíšem a bude tam jen všechno dobré a krásné, a všechno špatné bude navždy pryč.

Zkus z následujícího seznamu vybrat slova označující vlastnosti, které v nebi rozhodně nemají místo:

laskavost, zlost, trpělivost, láska, nezájem, přátelství, lakota, radost, pomlouvání, nedostatek

Návrh modlitby

Dobrý Ježíši, těšíme se na setkání s tebou v nebi. Děkujeme ti, že tam budeme navždy s tebou a ve tvé lásce a že tam bude jen to, co je dobré a krásné. Těšíme se k tobě. Amen.

dnes
pátek 29. březen 2024
Velký pátek
Texty: Iz 52,13-53,12 // Zl 31(30) // Zid 4,14-16;5,7-9 // Jan 18,1-19,42
Bohoslužba 15:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 30. březen 2024
Bílá sobota
Texty:
Bohoslužba 19:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 31. březen 2024
Slavnost Zmrtvýchvstání Páně
Texty: Sk 10,34a.37-43 // Zl 118(117) // Kol 3,1-4 // Jan 20,1-9
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další